Enquête Online Zichtbaarheid 2022

door/voor creatieve professionals

 

Hechten creatieve professionals belang aan hun online zichtbaarheid en hoe brengen zij dat in praktijk? Welke doelstellingen stellen zij? Hoe zetten zij zichzelf in het licht?

Extra: 24 aanbevelingen van creatieve professionals over online zichtbaarheid.

Creatieve zelfstandigen antwoordden de enquête

%

Deelde waardevolle ervaringen uit eigen onderneming

“Ik dank de ondernemers, freelancers en starters zeer hartelijk voor de tijd die zij namen te delen uit eigen ervaring, zodat we gezamenlijk meer inzicht en motivatie krijgen om onze online zichtbaarheid te verbeteren. Alleen zo komen wij meer in beeld van onze potentiële doelgroep en werken we stapsgewijs aan het bouwen van een vertrouwensband met onze (toekomstige) klant.

Het enquête-verzoek deelde ik op LinkedIn en in gerichte Facebook-groepen. Antwoorden en adviezen zijn volledig online tot stand gekomen.”

Hélène Mulder

webdesigner en filmmaker

Wie vulden de enquête Online Zichtbaarheid in?

Zijn zij Starter of al gestart?

Meer dan de helft van de deelnemers (52%) is ondernemer of werkzaam als freelancer. 48% is – op moment van invullen van enquête – in de start-fase van zijn bedrijf. Voor alle deelnemers is online zichtbaarheid voor de groei van hun bedrijf van groot belang.

Enquete Online Zichtbaarheid: starter of ondernemer?

Wat is hun activiteit binnen de creatieve sector?

Alle disciplines van de creatieve sector zijn vertegenwoordigd, te weten: Design, Mode, Communicatie, PR en Reclame, Podiumkunsten, Architectuur, Beeldende Kunsten, Audiovisuele sector en Gedrukte Media. Vooral ondernemers en starters binnen disciplines Design en Communicatie, PR en Reclame zijn in deze enquête sterk aanwezig.

Enquete online Zichtbaarheid: Wie vulden de enquete in?

Zijn zij tevreden met de groei van hun bedrijf?

Meer dan de helft (55%) is “tevreden tot zeer tevreden” met de ontwikkeling en groei van zijn/haar bedrijf. Fantastisch nieuws!

Enquete Online Zichtbaarheid

Toch is 45% niet tevreden over de groei en is waarschijnlijk nog op zoek naar manieren om de groei te versnellen of verbeteren. Advies:

  • investeer in een website en onderzoek of deze effectief is
  • bouw gestaag je professionele online zichtbaarheid uit
  • maak Google-campagnes, adverteer en gebruik je eigen netwerk
  • schakel experts in om je te helpen op deze gebieden, ieder heeft zijn eigen vakgebied.

Hoe geeft de creatieve invulling aan zijn online zichtbaarheid?

Heeft de creatieve professional een website?

Bijna alle creatieve professionals (98%) zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om een eigen website te hebben. Een ruime meerderheid van hen (66%) heeft daadwerkelijk al een website.

Van de professionals met een website heeft het voornaamste deel (70%) de website zelf gemaakt. 30% van hen liet een website door een webdesigner maken. Deze groep professionals heeft een belangrijke stap gezet om zichzelf online zichtbaar te maken.

1 op de 3 creatieve professionals is online (nog) niet zichtbaar. Zij staan mogelijk nog in de startblokken met hun onderneming en hebben wel de ambitie zich online zichtbaar te maken.

→ nog geen website? ik help je met overtuigend webdesign

Enquete Online Zichtbaarheid

Welke doelstellingen heeft de creatieve met zijn/haar website?

 

De voornaamste doelstellingen die professionals met hun website wensen te bereiken, zijn het aantrekken van nieuwe klanten of opdrachtgevers (88%), en inzicht bieden in hun dienstverlening of producten (88%).

Met het formuleren van doelstellingen kan men gericht vormgeven aan zijn webdesign, functionaliteiten kiezen en meten wat de resultaten zijn.

Ondernemers zien vaak over het hoofd dat bezoekers van een website pas nieuwe klanten kunnen worden als zij emotioneel worden overtuigd. Design en inhoud vertellen een bezoeker veel over de professionaliteit van de ondernemer. Vertrouwen is daarin de sleutel.

Design is een belangrijke manier om vertrouwen te bouwen. Evenals het delen van reviews en klantervaringen, en het bieden van de gelegenheid contact te maken voor vragen of meer te leren tijdens een webinar. Alleen je product of diensten op je website tonen zal een bezoeker niet overtuigen…

Deelnemers laten nog teveel mogelijkheden liggen om het contact aan te gaan met zijn bezoeker. E-mailmarketing is een van de beste manieren om efficiënt (potentiële) klanten te bereiken en een duurzame klantrelatie op te bouwen.

→ is je website niet doeltreffend? lees meer over mijn 1-op-1 training Effectief Webdesign

Enquete online zichtbaarheid

Hoe gedraagt de creatieve ondernemer zich online?

 

Online zichtbaarheid heeft niet alleen betrekking op jezelf zichtbaar maken met een website. Ook het online gedrag van een onderneming in brede zin is zichtbaar en heeft invloed op potentiële kopers.

Via welk pad komt je potentiële doelgroep tot zijn beslissing of aankoop? Kan je hem/haar op die weg informeren of inspireren met content? Hoe laat je jezelf zien op social media? Wat deel je en waar? Hoe reageer je op je bezoekers? Welke (voor jouw doelgroep) waardevolle informatie geef je? Welke media gebruik je in je voordeel? Social media is een uitgelezen instrument je potentiële doelgroep met gerichte content naar je website te leiden.

1 op 3 van de creatieve professionals is online niet zichtbaar door gebrek aan kennis. 1 op 4 van de deelnemers is online onzichtbaar door gebrek aan tijd. Deze groep zal online niet door de potentiële doelgroep gevonden worden. En hun online afwezigheid kan de potentiële klant mogelijk interpreteren als “zijnde irrelevant, niet professioneel”.

Het valt op dat creatieve professionals meer actief lijken op social media dan op hun website. Het delen van content op de eigen website (zoals bijv het schrijven van artikelen en plaatsen van video’s) biedt ondernemers echter veel meer mogelijkheden hun zichtbaarheid te vergroten, vindbaarheid te bevorderen en potentiële klanten naar zich toe te trekken. Social media is een middel en geen doel op zich. Het is beter te investeren in de opbouw van traffic naar je eigen website dan naar je social media. Conversie vindt plaats op je eigen website. “Don’t build on borrowed land”, adviseren online marketeers.

→ wil je meer weten over jouw online zichtbaarheid? mail me je vragen

Enquete online zichtbaarheid: online gedrag

EXTRA: 24 Aanbevelingen
van creative professionals

Ervaringen & doorleefde adviezen uit de praktijk

1. Wees uniek en authentiek. Gewoon jezelf. Dat is bijzonder genoeg.

2. Lever altijd kwaliteit, wees trots op je werk en laat dat ook zien. Herhaling is OK!

3. Consistentie in alles wat je doet. Consistentie en herhaling zijn key om jouw naamsbekendheid te vergroten.

4. Vertel je verhaal en betrek bezoekers in jouw missie. Wees niet zo gefocust op verkoop, want het stoot mensen af.

5. Laat je zelf zien. Niet alleen online maar ook in het echte leven.

6. Breng je product of dienst live aan de man, via open workshop of live performance.

7. Wees open, ga naar buiten. De kansen liggen op straat. Laat je ook zien op beurzen en (netwerk)events waar je doelgroep zich laat inspireren of informeren.

8. Het belang van oprechte connecties kan je niet overschatten, zet in op echt en persoonlijk contact.

9. Ga voor long term relationships, zelfs op social media…

10. Gebruik geen dure woorden. Praat gewoon, communicatie is al moeilijk genoeg.

11. Onderzoek mogelijkheden voor samenwerkingen, ook met bedrijven die niet actief zijn in jouw sector.

12. Leg connecties met mensen binnen je sector. Ze geven graag werk door als zij het even te druk hebben. En geef ook wat werk terug, eenrichtingsverkeer duurt kort.

13. Lever een (h)eerlijke service. Zo maak je van je klanten ambassadeurs en die maken van potentiële klanten échte winstgevende klanten.

14. Deel de “Why” van je onderneming. Het verhaal achter je werk is van groot belang voor je client en heeft invloed op de waarde van je werk.

15. Begrijp je doelgroep. Kruip in de huid van jouw doelpubliek via enquête, online bevraging, en pas wat je leert toe in je bedrijf en je online zichtbaarheid.

16. Goede story visuals. Het is bekend, maar toch: het is zo belangrijk goede foto’s en een mooi overzicht te maken. Je kan bezoekers aan je binden met emoties. Als mensen gegrepen zijn door je verhaal en visie, vertaalt zich dat in verkoop wanneer ze zich aangetrokken voelen tot je werk.

17. Communiceren met mensen op je social media. Doe het integer en oprecht. Het gaat hier niet zozeer alleen om potentiële klanten maar ook om de ‘community’ van like-minded artists.

18. Begrijp je sociale media. Verdiep je in je ‘doelgroep’, ken je hashtags en meer. Zijn er vergelijkbare creatieven, welke hashtags gebruiken zij. Is er een bepaalde niche ‘gemeenschap’ op het gebied van wat je zelf doet of maakt? Leer van hen.

19. Als jouw posts niet voor genoeg interactie zorgen, vraag dan gewoon aan jouw volgers welke content zij graag zien.

20. Gebruik old-school marketing, bijv via briefkaart met daar een verdere toelichting naar website. Doe het eens anders dan de rest want dat valt op.

21. Pin je locatie op Google en link je website eraan. Veel mensen zoeken dicht bij huis en kunnen je zo snel vinden.

22. Geef aandacht aan je bestaande klanten. Follow-up: bestaande klanten kunnen “repeat customers” worden. Je hebt hun vertrouwen.

23. Investeer in een website, goede teksten en advertenties. Het zijn flinke bedragen, maar de investering betaalt zich uit. Mijn zelf-gemaakte website werkte niet en ik verloor zo maanden aan tijd, zonder inkomsten.

24. De mooiste ondernemingen zijn niet ontstaan in een week. Heb veel geduld, wees consequent en blijf geloven.

… en nu toepassen in jouw praktijk

→ Wil je graag aan de slag met het verbeteren van je website en jouw online zichtbaarheid? Weet je niet goed hoe en vind je het fijn om hierbij begeleid te worden?

Schrijf je in voor mijn individuele Training Effectief Webdesign en leer in 4 sessies hoe je je huidige website kan transformeren in een overtuigend marketingmiddel.

 

Wil je leren hoe je zelf een website – van de grond af – doeltreffend opbouwt? We werken hard aan de ontwikkeling van de modules voor “MasterClass Techniek, Design en Copywriting” voor effectief webdesign zijn.

We sturen je een bericht wanneer deze MasterClass gereed is. Schrijf je in voor deze reminder!

Online Training & Coaching

Zelf je online zichtbaarheid verbeteren?

Je huidige website zelf transformeren

MasterClass Effectief Webdesign  (Design, Techniek & Copywriting)

  • Samen met copywriter Ellen Bracquiné werken we aan online modules om in je eigen tempo te leren hoe je zelf een effectieve website opbouwt en hoe je succesvolle teksten schrijft. Launch van deze training: heel binnenkort! Laat je informeren wanneer je kan starten.