Betere vindbaarheid op Google

SEO: Hoe je je vindbaarheid op Google verbetert.

Betere vindbaarheid google

Je website optimaliseren voor zoekmachines is de kern van succesvolle online vindbaarheid. Door slim gebruik te maken van zoekwoorden en relevante content te bieden, vergroot je niet alleen de zichtbaarheid van je website, maar ook de kans op organisch verkeer. Een hogere positie in zoekresultaten betekent meer potentiële bezoekers, zonder afhankelijk te zijn van betaalde advertenties.

Waardevolle, regelmatig bijgewerkte content is essentieel. Het vergroot niet alleen de bezoektijd en terugkerende bezoekers, maar bouwt ook geloofwaardigheid op bij zowel menselijke bezoekers als zoekmachines. Het creëren van een positieve perceptie van je merk is cruciaal voor het succes van je bedrijf.

Technische SEO-optimalisatie, inclusief snelle laadtijden en duidelijke navigatie, versterkt de gebruikerservaring. Door regelmatig het gebruik van je website te onderzoeken blijf je niet alleen relevant, maar pas je je ook aan de steeds veranderende eisen van zoekmachines aan. Deze aanpassingen houden je website concurrerend en toekomstbestendig.

Betere vindbaarheid Google met SEO.

 • De belangrijkste verkeersbron voor alle websites is organisch zoeken (HubSpot, 2022).
 • Long-tail zoekwoorden vormen de overgrote meerderheid van alle Google-zoekopdrachten (Semrush, 2022).
 • Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde lengte van zoekwoorden voor de best scorende 10% van de sites varieerde van 3,2-3,5 woorden (Semrush, 2023).
 • Pagina’s met het hoogste aantal totale backlinks scoren meestal het best in Google (Backlinko, 2020)
Bron: Top 106 SEO Statistieken, Semrush.

SEO staat voor “Search Engine Optimization” of “zoekmachine optimalisatie”. Het is een verzameling technieken die men gebruikt om de zichtbaarheid en rangschikking van een website in de organische zoekresultaten van zoekmachines te verbeteren.

Het doel van SEO is de relevantie van een website voor bepaalde zoektermen te vergroten, waardoor het meer verkeer van kwaliteit aantrekt en betere posities behaalt in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo.

Betere vindbaarheid Google met SEO

1. Onderzoek jouw keywords.

De juiste keywords gebruiken voor jouw webpagina’s is belangrijk omdat het zoekmachines helpt je website beter te begrijpen. Als Google je website begrijpt, vergroot dat de kans dat je website wordt getoond in de zoekresultaten van bezoekers, die jouw zoekwoorden gebruiken. Gebruik van de juiste keywords vergroot de vindbaarheid van je website.

 

 1. Voor het toepassen van de juiste keywords, doe je onderzoek. Maak gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om relevante zoektermen te identificeren met voldoende zoekvolume.
 2. Vind de juiste combinatie van 3 a 4 woorden en gebruik deze long-tail keywords om je specifieke doelgroep aan te trekken. Hoe specifieker, hoe beter.
 3. Integreer de gekozen zoektermen in essentiële delen van je website, waaronder titels, meta-beschrijvingen, headers en natuurlijk in de content zelf.
 4. Onderzoek je keyword-strategie regelmatig en update deze op basis van veranderingen in zoekgedrag en de groei van je bedrijf.
Betere vindbaarheid google

Met SEO betere vindbaarheid op Google. Graphic: Semrush.

Betere vindbaarheid Google met SEO

2. Bied waardevolle, relevante content.

Online waardevolle en relevante inhoud bieden is belangrijk omdat het de algehele ervaring van jouw bezoekers verbetert. Ze blijven langer op je website en komen terug in de toekomst. Als je waarde biedt, vindt niet alleen de bezoeker dat je relevant en betrouwbaar bent, ook zoekmachines beschouwen je als relevant. Het vergroot de kans dat je voor specifieke zoekopdrachten in de zoekresultaten wordt getoond.

 1. Zorg ervoor dat elke pagina van je website waardevolle en relevante informatie biedt aan je doelgroep. Verplaats je in je bezoeker: wat wil hij? wat zoekt zij? wat wil hij bereiken? wat wil zij oplossen?
 2. Maak gebruik van pakkende titels om de aandacht van lezers te trekken en zoekmachines te helpen begrijpen waar je inhoud over gaat.
 3. Optimaliseer multimedia-elementen: Zorg ervoor dat afbeeldingen en video’s relevant zijn, goed geoptimaliseerd zijn en bijdragen aan de algehele gebruikerservaring.
 4. Creëer regelmatig nieuwe content: Houd je website fris door regelmatig nieuwe en relevante content toe te voegen. Ook kan je oude artikelen actualiseren en verversen. Laat zoekmachines merken dat je website leeft en up to date is!

Lees ook: 

Betere vindbaarheid Google met SEO

3. Verbeter je technische SEO.

Technische SEO-optimalisatie is belangrijk omdat het bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Een goed gestructureerde website, duidelijke navigatie en snelle laadtijden zorgen ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

 1. Verbeter laadsnelheid: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de laadsnelheid van je website te meten en te verbeteren. Comprimeer je afbeeldingen voor snellere laadtijden.
 2. Maak je ontwerp responsive. Zorg ervoor dat je website zich goed aanpast aan de verschillende (mobiele) apparaten.
 3. Gebruik plugin Yoast wanneer je website is gebouwd met WordPress. Het helpt zeer specifiek om websites te optimaliseren voor zoekmachines.
Betere vindbaarheid Google met SEO

4. Maak een linkbuilding-plan.

Betere vindbaarheid google met lintbuilding

Links van andere betrouwbare en relevante websites worden beschouwd als een teken van autoriteit. Zoekmachines, zoals Google, gebruiken deze autoriteit als een van de factoren om de positie van een website in de zoekresultaten te bepalen. Een doordacht linkbuildingplan kan helpen bij het verkrijgen van kwalitatieve backlinks, wat de positie van je website in zoekmachines kan verbeteren.

 1. Zoek naar websites binnen je branche of niche die relevant zijn voor samenwerking en linkbuilding.
 2. Ontwikkel hoogwaardige content die van nature links aantrekt van andere websites.
 3. Bouw relaties op met influencers in je branche en overweeg gastbloggen of co-creatie van inhoud.
 4. Houd je backlink-profiel in de gaten. Monitor regelmatig je backlinks met tools zoals Moz of Majestic om de kwaliteit van je linkprofiel te waarborgen.
Betere vindbaarheid Google met SEO

5. Verspreid je website op sociale media.

Het verspreiden van je website op social media is tegenwoordig een integraal onderdeel van effectieve online aanwezigheid. Met social media vergroot je de vindbaarheid van je merk bij een breder publiek. Hoewel sociale media op zichzelf geen directe rankingfactor zijn voor zoekmachines, kunnen ze indirect bijdragen aan een verbeterde SEO. Gedeelde links en betrokkenheid op sociale media kunnen bijdragen aan meer backlinks en een verhoogde zichtbaarheid van je merk, wat positieve effecten kan hebben op je zoekmachinepositie.

 1. Zorg ervoor dat je sociale mediaprofielen volledig zijn ingevuld en dat ze verwijzen naar je website. Gebruik alleen de sociale media die relevant voor jou zijn, namelijk de sociale media waar jouw doelgroep zich bevindt.
 2. Deel regelmatig je content. Zo promoot je je content actief en vergroot je de betrokkenheid. Wanneer je relevante content deelt, trek je bezoekers naar je website.
 3. Breng je bedrijfsmelding op Google in orde. Het goed invullen van je bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf draagt bij aan je lokale SEO.
 4. Moedig recensies aan: Verzamel positieve recensies van klanten op zowel je website als platforms zoals Google om je lokale zoekresultaten te verbeteren.
Betere vindbaarheid Google met SEO

6. Analyseer hoe men jouw website gebruikt.

Analyse van het gebruik van je website is belangrijk omdat het je in staat stelt de prestaties van je site te begrijpen en te ontdekken welke pagina’s verbeterd moeten worden om de effectiviteit van je SEO-strategie te vergroten. Analyse geeft inzicht in de zwakke plekken, laadsnelheid, technische SEO, de kwaliteit van je inhoud en de gebruikerservaring.

 1. Definieer duidelijke meetbare doelen voor je SEO-strategie, zoals verkeersgroei, conversies of verbeteringen in zoekranglijsten.
 2. Maak gebruik van Google Analytics en Google Search Console om het verkeer en de prestaties van je website te analyseren.
 3. Gebruik de verzamelde gegevens om je SEO-strategie voortdurend aan te passen en te verbeteren op basis van de behoeften van je doelgroep en veranderingen in zoekalgoritmen.

Met SEO betere vindbaarheid op Google

Vind je het belangrijk de SEO van je website te verbeteren, en wens je begeleiding daarin? Geef je op voor de 1-op-1 online training “Met SEO beter vindbaar op Google”. Gedurence 90 minuten doorlopen we samen je website en bespreken welke stappen je direct kunt zetten de SEO van je pagina’s te optimaliseren. Zo ben je niet alleen online zichtbaar, maar word je ook beter online vindbaar!