Online zichtbaarheid: What, Why en How Now.

apr 12, 2023 | Online presence

Wat is online zichtbaarheid?

Een effectieve strategie voor de groei van je merk en werk

Online zichtbaarheid omvat alle uitingen die op het internet zichtbaar zijn over je persoon of bedrijf: je website, online store, Je Google Mijn Bedrijf, al je blogartikelen, maar ook je opmerkingen op Facebook, je likes, referenties, social media posts, commentaren en meer. 

Online zichtbaarheid is geen doel, maar een strategie om je doel te bereiken. Voor de meesten is dat doel het vergroten van naamsbekendheid en het verwerven van nieuwe opdrachten om te kunnen blijven doen wat ze het liefste doen. Een strategie dus om te groeien.

Enerzijds geef je zelf vorm aan je zichtbaarheid, bijvoorbeeld met je eigen website en instagram-account. Anderzijds doet je gebruiker, klant of netwerk dat met opmerkingen, aanbevelingen of klachten over je. Het is daarmee belangrijk de zichtbaarheid die je zelf onder controle hebt zo optimaal en interessant mogelijk invulling te geven.

Waarom is online zichtbaarheid zo belangrijk?

Heel eenvoudig: jouw potentiële klant is online.

Het maakt niet uit wat voor soort bedrijf je hebt, offline of online, een startup of een grote onderneming. Jouw aanwezigheid + je gedrag op het internet zijn relevant voor je klanten. Jouw zichtbaarheid heeft invloed op zijn beslissingen.

Je online zichtbaarheid geeft je potentiële klant in zeer korte tijd informatie over jouw professionaliteit. Of je gebrek daaraan. Niet-zichtbaar zijn geeft de potentiele klant ook een signaal, namelijk: je niet-relevantie. Ook onderzoeken bevestigen:

— 81% van consumenten gaan online op onderzoek uit, voordat ze aankopen of opdracht geven.

— 70% van consumenten raadplegen online referenties en beoordelingen voor zij tot een aankoop beslissen.

— De website is het meest gebruikte kanaal voor onderzoek (74%), gevolgd door social media (38%).

Waarde van online zichtbaarheid

In het zicht van je potentiële klant, is het van belang je unieke kenmerken en waarden te presenteren. Informatie die zowel het gevoel als het verstand aanspreken van je potentiele klant. Een “Ja, dit wil ik” creëren met een totaal-pakket van aantrekkelijkheid, functionaliteit, relevantie en betrouwbaarheid, wat van een bezoeker jouw klant kan maken.

Succesvolle online zichtbaarheid leidt tot:

 • Opening naar breder publiek
 • Vergroting van betrokkenheid van je doelgroep
 • Vergroting van naamsbekendheid
 • Toename van vertrouwen en geloofwaardigheid
 • Het onderhouden van je opgebouwde reputatie
 • Toename van opdrachten
 • Een boost van je professionaliteit en gezonde groei van je bedrijf.

Hoe verbeter je je online zichtbaarheid?

💡 Flanders Investment & Trade subsidieert de ontwikkeling van jouw website of bedrijfsfilm (€3.000 – €4.500). Ontdek of je hiervoor in aanmerking komt! Ik help je met het opstellen van een offerte, die je nodig hebt voor je aanvraag.

1. De meest essentiële stap is het creëren van een professionele, gebruiksvriendelijke website.

Je website biedt je fantastische mogelijkheden jezelf te presenteren aan klanten. Een goed vormgegeven design is in staat je merkidentiteit professioneel te illustreren. Design kan je bezoeker sterk aantrekken en geruststellen óf volledig afstoten en hem een “OFF-gevoel” geven. Boven alles dient de website technisch in orde te zijn met snelle laadtijd, goede navigatie en url-structuur. Bezoekers zijn ongeduldig en oordelen in een fractie van seconden!

2. Deel waardevolle inhoud op al je kanalen.

Naast de esthetiek en functionaliteit moet je website ook waardevolle inhoud bieden. Bied je bezoeker accurate informatie, relevantie en inspiratie. Wat heeft jouw potentiële klant nodig, wat zoekt hij? Wat is jouw waarde voor hem? Schrijf over onderwerpen die jouw doelgroep bezighouden. Reik eerst inspiratie, animatie en kennis aan om langzaamaan het vertrouwen van jouw klant te winnen.

3. Communiceren met je doelgroep buiten je website.

Marketeers geven aan dat emailmarketing een zeer effectieve manier is om een relatie aan te gaan met je potentiële en bestaande klanten, en je business te promoten (lang) nadat ze je website hebben verlaten. Deel kennis, referenties, quotes en je artikelen ook op social media. Niet alle social media-platforms zijn effectief voor je merk, dus gebruik alleen de media die jouw doelgroep gebruikt en stem daar de inhoud op af.

4. Wat jij online zichtbaar maakt, is meetbaar.

Onderzoek de bezoekers op je website. Hoe belanden ze op je website, waar gaan ze heen, wat lezen ze en wat niet. Doen ze wat je hen vraagt? Zo niet, onderzoek wat de oorzaak daarvan kan zijn. Onderzoek ook of je volgers je emails openen en wat ze met die informatie doen. Klikken ze op je call-to-actions? Test verschillende formats met A/B testing. Test, meet en weet wat je beter kan doen om je doelstellingen te bereiken.

11 haalbare to do’s

 1. Functioneel en aantrekkelijk ontwerp van website 
 2. Zorg voor accurate en relevante inhoud
 3. Investeer in content marketing
 4. Deel kennis en inspiratie in een blog
 5. Email marketing houdt je doelgroep betrokken
 6. Deel regelmatig berichten op social media 
 7. Ga op social media waardevolle gesprekken aan
 8. Gebruik sociale media van je doelgroep
 9. Maak en deel korte videos
 10. Organiseer virtual events (webinar, studio visit…)
 11. Maak “Google Mijn Bedrijf” profiel aan